27 Μαΐου 2017

Θεματική Εβδομάδα Γυμνασίων (ΥΠΠΕΘ) – Παρουσίαση σε μαθητές & μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Χαλανδρίου


Στα πλαίσια της υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Μαθητών/Μαθητριών Γυμνασίου σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων, του Υπουργείου Παιδείας - Έρευνας & Θρησκευμάτων, όπως και της συνεργασίας του εν λόγω Υπουργείου με την ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων), με σκοπό τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος και της ενασχόλησης των νέων παιδιών με τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε στις 25 & 26 Μαΐου 2017, στο 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, συνδυαστικό προτεινόμενο εκ μέρους μου πρόγραμμα παρουσιάσεων, ως συνεργάτης προπονητής του ΣΕΓΑΣ  τόσο για τα αγωνίσματα του Κλασικού Αθλητισμού, όσο και για τη σπουδαιότητα της Διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό & ιδιαίτερα στον αθλητή.

            Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων βασίστηκε σε
δύο σκέλη:

α. Α΄ Σκέλος / 1η ημέρα (25.05.2017)
Παρουσιάσθηκε σε διαφάνειες (Power Point) πληροφοριακό υλικό των αγωνισμάτων των «Κλασικού Αθλητισμού» με οπτικοακουστικά μέσα, με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών/τριών με τα εν λόγω αγωνίσματα, σε συνδυασμό με την παρουσίαση με τίτλο «Η σημασία της διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό», επίσης σε διαφάνειες Power Point, στην αίθουσα της Σχολικής Βιβλιοθήκης και για τις τρεις Τάξεις του Γυμνασίου, παρουσία καθηγητών.
Το σύνολο των μαθητών – μαθητριών που παρακολούθησαν τις διαδοχικές παρουσιάσεις και τις ομιλίες ανέρχεται στον αριθμό των διακοσίων (200) μαθητών/μαθητριών.


β. Β΄ Σκέλος / 2η ημέρα (26.05.2017)
Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, βιωματική προσέγγιση των μαθητών/μαθητριών (πρακτικό σκέλος) ορισμένων αγωνισμάτων του κλασικού αθλητισμού, κυρίως των αθλητικών ρίψεων (Σφαιροβολία – Ακοντισμός/VORTEX) στο σχολικό προαύλιο και για τις τρεις Τάξεις του Γυμνασίου διαδοχικά. To Β΄Σκέλος ήταν προαιρετικό για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου. Για την εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας συνεργάσθηκα με την Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Σχολείου, κυρία Παναγιώτου Μαρία.



Οι εν λόγω παρουσιάσεις ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα στις 8.30 π.μ. και ολοκληρώθηκαν στις 13.40 μ.μ. και τη δεύτερη ημέρα από τις 8.30 π.μ έως τις 12.30 μ.μ. κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου.
Στην εν λόγω εκδήλωση εκφράστηκαν απορίες και τέθηκαν ερωτήσεις, των μαθητών/μαθητριών, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη θεματολογία που αναπτύχθηκε, στις οποίες και δόθηκαν απαντήσεις εκ μέρους μου.

Από ερωτήσεις τις οποίες έθεσα στους μαθητές και τις μαθήτριες και των τριών τάξεων, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με τις διατροφικές συνήθειες και την πρόσληψη επαρκών ενεργειακών πηγών σε καθημερινή βάση, διαπίστωσα ότι το σαράντα τις εκατό των παιδιών (40%) διατρέφονται σωστά.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι πλήρες πρωινό, με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πηγών ενέργειας  λαμβάνουν τέσσερις στους δέκα μαθητές.
Επίσης, έχω να επισημάνω ότι με τα αθλήματα του κλασικού αθλητισμού ασχολούνται επτά παιδιά επί του συνόλου των μαθητών του σχολείου, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό (3,5 %).


Στο σύνολο των μαθητών - μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Χαλανδρίου η πλειοψηφία (50 – 60%) ασχολείται με ομαδικά αθλήματα όπως με το Ποδόσφαιρο, τη Χειροσφαίριση (Handball), την Καλαθοσφαίριση (Basket) και την Πετοσφαίριση (Volleyball).

Με τα ατομικά αθλήματα όπως, Κλασικός Αθλητισμός, Πολεμικές Τέχνες, Πυγμαχία, , Ενόργανη Γυμναστική, ασχολείται το δέκα τις εκατό (10%) των μαθητών / μαθητριών.

Έκπληξη μου προκάλεσε το γεγονός ότι οι μαθητές θέλησαν να ενημερωθούν σε σχέση με τους τρόπους ενδυνάμωσης και την πρόοδο στην προπόνηση δύναμης.
Κλείνοντας, έχω να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων αναπτύχθηκαν ουσιαστικοί διάλογοι με το κοινό των μαθητών, πάνω σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα αμείωτου ενδιαφέροντος και ουσιαστικής συμμετοχής.

Από την παρουσία μαθητών/μαθητριών στο πρακτικό σκέλος, ανιχνεύθηκαν τέσσερις ταλαντούχοι μαθητές για το αγώνισμα του ακοντισμού, εκ των οποίων οι τρεις εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με το εν λόγω αγώνισμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου